Bashkimi Kombëtar
Mirë se erdhë në forum " Bashkimi Kombëtar "
Qëndro i lidhur me ne ! Disponim te këndshëm të kontribojm për kombin larg ofendimet dhe zënkat...
Bashkimi Kombëtar
Mirë se erdhë në forum " Bashkimi Kombëtar "
Qëndro i lidhur me ne ! Disponim te këndshëm të kontribojm për kombin larg ofendimet dhe zënkat...
Bashkimi Kombëtar
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ForumForum  PortalliPortalli  GalleryGallery  Latest imagesLatest images  RegjistrohuRegjistrohu  identifikimiidentifikimi  

si funksjonon planeti yn???

Shko poshtë 
AutoriMesazh
Agrone
Anëtar aktiv
Anëtar aktiv
Agrone

Male
Numri i postimeve : 609
Vendi : jasht
Registration date : 28/01/2009

si funksjonon planeti yn??? Empty
MesazhTitulli: si funksjonon planeti yn???   si funksjonon planeti yn??? EmptySun Mar 15, 2009 11:25 pm

si funksjonon planeti yn??? 599px-The_Earth_seen_from_Apollo_17

Toka është planeti i tretë i sistemit diellor. Toka është i vetmi planet në sistmin tonë diellor ku është zhvilluar jeta.

Toka u forma para mijera vjetesh si rezultat i shperthimit te nje ylli te madh.Çdo vit toka goditet nga mijra meteor te madhesis realitivishte te vogel meteoret terheqen nga toka pershkak te fushes magnetike qe del nga dy polet e saj(veriu-jugu). Formimi i Tokës është i datës rreth 4,57 miliard vjet dhe ka vetëm një satelit natyral, Hënën, e cila mosh e formimit, të datës e vertetuar në disa mostra të shkëmbinjesh më të vjetër, ka qenë ndërmjet 4,29 dhe 4,56 miliard vjet më parë. aksi i saj i rotacionit eshte i inklinosur kjo prirje, e kombinuar me revolucionin e Tokës rreth Diellit, është shkaku i alternances se stinëve.

Sipërfaqe e jashtme është e ndarë në disa segmente të ngurtë, ose pllaka tektonike, e cila drejtohet përgjatë sipërfaqes në periudhat e disa milion vjet.Pjesë e brendshme, aktiv nga një pikëpamje gjeologjike, përbëhet nga një shtresë relativisht të hollë plastike apo të ngurta, të quajtur tallagan, dhe një bërthamë, të ndarë në të kthehet në thelbin e jashtme, ku ai e gjeneron fushën magnetike, dhe një të brendshëm të ngurta core të përbërë kryesisht nga hekuri dhe nikeli.

Të rëndësishme janë të ushtruara mbi ndikimet e Tokës nga hapësirë kozmike, për shkak të mun është pas dukuria e tides, stabilizes lëvizjen e tokës dhe e ka ndryshuar ngadalë kohëzgjatjen e periudhës së rotacionit të planetit (i ngadalshëm), bombardimin e një comets gjatë fazat fillestare ai luajti një rol kyç në procesin e formimit të oceans dhe, në një periudhë më pas, disa nga efektet asteroid shkaktuar ndryshime të rëndësishme në sipërfaqe veçori dhe kanë ndikuar në ndryshimin e jetës së tanishme.

Shkencëtarët kanë arritur të rindërtojnë historinë e Tokës. E Tokës dhe të tjera planets e sistemit diellor formuar 4,57 miliard vjet më parë. Fillimisht të lëngshëm la planetit të freskët, duke formuar një lloj rritje dregëz granit, të ngjashme me sot. The Moon u formua shpejt pas, ndoshta për shkak të ndikimit në mes të Tokës dhe një madhësinë e planetit Mars dhe që kanë rreth 10% e masive e Tokës, i njohur si thei. Nell'urto midis dy organeve, disa "e në masë të vogël këtë trup qiellor është e Tokës që u bashkuan për të dhe një pjesë u ejected në hapësirë, por të mjaftueshme materiale për të formuar një mbijetoi orbital satelitore.

Aktiviteti i zjarrtë, tash e më shumë sot, për të prodhuar qëmotshëm atmosferë, shumë të pasur me dyoksid karboni. Trash avull uji i prodhuar oceans. Rreth 3.5 miliard vjet më parë lindi formën e parë të jetës.

Zhvillimi i fotosintezë lejohen disa forma të jetës për të përthithur e energjisë diellore, oksigjen, mbeturinave fotosintezë është produkt i akumuluar në atmosferë dhe krijuar një shtresë e ozon (një formë e oksigjenit molekular [O3]) në ' pjesën e sipërme të atmosferës.

I korporatizimit të qelizave të vogla në madhësi të tjera, gjë që e bëri të zhvilluar më komplekse qeliza qelizat e prokaryotes, bëri thirrje eukaryotes. I mbrojtur nga shtresë ozoni i cili pengon rrezet ultravjollcë, të dëmshme për jetën, në atmosferë përmes formave të ndryshme të jetës colonized sipërfaqen e Tokës.

I qëmotshëm gjeologjike strukturën e kontinentale microplate shkuan në një grumbull primar, formimin e kontinentet që nganjëherë janë të bashkuar për të formuar një supercontinent. Afërsisht 750 milion vjet më parë (mya), i pari i njohur supercontinent (e Rodina) filloi të ndarë në kontinente më të vogla. Pastaj e kontinente mbledhur për të formuar Pannotia, 600 - 540 mya, dhe në fund të Pangea, e cila është e ndarë në kontinente më të vogla rreth 180 milion vjet më parë, hedhjen e bazave për të gjeografisë moderne.

Që nga 1960, ai u bëri me dije se disa prej akulli moshave midis 750 dhe 580 milion vjet më parë gjatë Neoproterozoico, janë të mbuluar me akull më të planetit. Kjo hipotezë (ende nuk pranoi të gjithë komunitetit shkencor) është i njohur si mbledhje të Tokës, dhe merr interes të veçantë për faktin se para shpërthimit të Uells, ku format multicellular jeta filloi të riprodhohet.

Pas Uells, rreth 530 milion vjet më parë, kanë pesë masive extinctions. I fundit prej tyre, ndodhi 65 milion vjet më parë, ndoshta i shkaktuar nga një përplasje meteoritic shkaktuar zhdukjen e dinosaurs dhe kafshë të tjera, duke përfshirë ammonites, por kursyer disa kafshëve të vogla të tilla si mammals, e cila mori pjesën e sipërme të dorës në periudhën e mëvonshme. Pas mammals i larmishëm, deri në një të Afrikës së kafshëve, një mekanik i përngjashëm, fituar aftësinë për të mbajtur një pozicion në këmbë. Ky zhvillim i lejuar përdorimin e mjeteve, inkurajohen të Komisionit për të siguruar ushqimin më të mirë, dhe krijuan kushtet për zhvillimin e një zone më të trurit. Zhvillimi i bujqesise dhe qytetërim, lejohet njerëzve në formën e Tokës deri në një kohë të shkurtër si çdo formë tjetër e jetës ishte në gjendje të bëjë, duke ndikuar në natyrën dhe sasinë e formave të tjera të jetës.

Fazë e fundit të moshave akull filloi rreth 40 milion vjet më parë, gjatë epoka e akullnajave, rreth 3 milion vjet më parë. I kundërt rajonet kanë pësuar disa cikleve të moshave akull dhe thaws, secili njëpasnjëshme 40-100 000 vjet. I fundit i këtyre fazave termino 10 000 vjet më parë, duke lënë të planetit në një morpho-klimatike në mënyrë të drejtë e të qëndrueshme deri sot.
si funksjonon planeti yn??? 576px-Jordens_inre.svg
Mbrapsht në krye Shko poshtë
Agrone
Anëtar aktiv
Anëtar aktiv
Agrone

Male

MesazhTitulli: Re: si funksjonon planeti yn???   si funksjonon planeti yn??? EmptySun Mar 15, 2009 11:45 pm

Sistemi i ndarjes së tokës

Që konceptin e vazhdimësisë është i paqartë, të nënndarje e tokës është treguar në kontinente pjesërisht arbitrare. Në shkollat në vende të ndryshme, për shembull, ne mësojnë fëmijët të ndryshme klasifikimin: sipas disa, e kontinenteve të planetit janë 7, sipas të tjera 6, 5 apo edhe 4. Ku të aplikoni një konvente që e dallon dy kontinente si i pavarur meshat e tokës fizikisht të përbashkët (të tilla si Europa dhe Azia), sindikata e këtyre meshat në përgjithësi është i quajti supercontinent. Në këtë kuptim, zakonisht janë raportuar si të supercontinent Euroazi apo të Amerikave.

Ishujt janë zakonisht konsiderohet si më i afërt i përkasin kontinentit: për shembull, Madagaskar dhe Seychelles konsiderohen pjesë të Afrikës.
A mund të ndihmojë në këtë diskriminim, ekzistenca e raftet kontinentale. Gjithashtu për këtë ndryshueshme, megjithatë ka raste të ambiguitetit: Islanda, në përgjithësi konsiderohen si pjesë e Europës, në fakt është i ndarë nga mesatarja e Atlantikut kurriz, dhe pastaj gjysma tjetër i takon të Amerikave.

Në mesin e modeleve të ndarjes së tokës e përdorur nga geologists dhe geographers, më të zakonshme janë:

7 kontinente
Afrika, Amerika e Jugut, në Amerikën e Veriut, Antarktik, Azia, Europa, Oqeania
6 kontinente
Afrika, Amerika e Jugut, në Amerikën e Veriut, Antarktik, Eurasia, Oqeani
Afrika, Amerikave, Antarktik, Azia, Europa, Oqeania
5 kontinente:
Afrikën, Amerikat, Evropë, Azi, Oqeani
Afrika, Amerikave, Antarktik, Eurasia, Oqeani
Afrika, Amerika e Jugut, Antarktik, Lauras, Oqeani
4 kontinente:
Amerikat, Antarktik, Eurafrasia, Oqeani

si funksjonon planeti yn??? LochkovianMap1
si funksjonon planeti yn??? 350px-Pangaea_italiano
Agrone
Anëtar aktiv
Anëtar aktiv
Agrone

Male

MesazhTitulli: Re: si funksjonon planeti yn???   si funksjonon planeti yn??? EmptyMon Mar 16, 2009 12:09 am

si funksjonon planeti yn??? Moon_Earth_Comparison

Hena është i vetmi satelit natyror i Tokës. Emrin e saj të duhur, ndonjëherë përdoret, dhe me një shtrirje nga fillestare shkronj te vogle (a mun), si një sinonim për "natyrore satelitore."

si funksjonon planeti yn??? 250px-Full_Moon_Luc_Viatour

Në antikitet ato nuk janë të rralla kulturave, kryesisht nomads, i cili besohet se mun vdiq çdo natë, të bjerë në botën e hijet; kulturave tjera mendonin se mun inseguisse Dielli (ose anasjelltas). Në kohën e Pythagoras, siç theksohet në Pythagorean shkollë, u konsiderua një planetin. Gjatë mesjetës, disa besonin se ishte një mënyrë të përkryer mun sferën e lëmuar si Aristoteli pretendoi teoria, dhe të tjerët që ishin oceans (deri më sot në det termi është përdorur për të përshkruar errët rajonet e hënor sipërfaqe).

Zanafilla e mun janë në qendër të debatit mbi shumë shkencore. Më i kredituar teori është se ai është formuar si rezultat i një përplasje të një asteroid Madhësia e ngjashme me ato të Marsi me e Tokës kur ai ishte ende i ngrohtë në fazën e parë të trajnimit e tij (ky asteroid quhet nganjëherë thei). Materiali origjinën nga e majta në orbitë rreth Tokës dhe efektet e gravitational forcë u takuan për të formuar mun. Zakonisht i quajtur gjigand ndikim teori, mbështetet në simulimin publikuar në gusht 2001 që e mbështesin atë. Një konfirmim i këtë tezë vjen nga fakti se përbërja e mun është pothuajse i njëjtë me atë të Tokës së tallagan privat elemente të lehta, i zhdukur në mungesën e atmosferës dhe gravitational forcën e nevojshme për të mbajtur ato. Përveç kësaj, tendencë e mun e bën të pamundshëm teoritë në vend se mun u formua me Tokës ose më vonë u kap.
Sponsored content

MesazhTitulli: Re: si funksjonon planeti yn???   si funksjonon planeti yn??? Empty

si funksjonon planeti yn???
Mbrapsht në krye 
Faqja 1 e 1
 Similar topics
-
» Planeti X dhe rreziku që i kanoset Tokës

Drejtat e ktij Forumit:Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
Bashkimi Kombëtar :: Sociologji-
Kërce tek: